• (0543) 891 41 35
  • info@yediduyu.com.tr

Tortikolis ve Fizyoterapi Yaklaşımları

  • 19.01.2021

Doğumsal tortikolis boynun her iki tarafında bulunan sternokleidomastoid kasından birinin, boynun bir tarafında kısalması sonucu başın bir tarafa eğilmesi ile kendini gösteren bir durumdur. Tortikolis varlığı saptanan ya da bebeğin bir tarafa boyun eğriliği gözlenen durumlarda erken müdahale ile fizyoterapi yaklaşımları uygulanır ve bebeğin  hızla gelişim göstermesi hedeflenir.

Doğumda ya da sonrasında gelişebilen tortikolisin üç çeşidi vardır, kasta gerginlik, kitle bulunan çeşitlerine rağmen en sık rastlanan çeşidi postüral tortikolistir. Bebeğin sadece bir yöne baktığı, diğer yönü uzun süre tolere edemediği, sese ışığa rağmen  boynu o tarafa çevirmekte zorlanması ile gözlemlenen durumdur.

Prematüre ve riskli bebeklerde tek taraflı pozisyonlama durumu nedeniyle (solunum cihazı ve ışığa yönlenme) postüral tortikolis gelişebilmektedir. Hekim tarafından tanısı koyulmuş ya da boyun duruş farkını gözlemleyen ebeveynler hızla pediatrik fizyoterapi yardımı almalıdırlar.

Pediatrik fizyoterapist olarak; tortikolisin erken fark edildiği ve uygulamalara erken başlandığı durumlarda gelişmelerin daha hızlı ve ağrısız olduğunu gözlemledim. Boyun pozisyonunu; asimetrik omurga ya da oturma ile kompanse eden çocuklarda fark etmek zor olabilir, baş simetrik duruyor gibi görünebilir.

Hareketli çocuklarda çalışmalar onların yaşına ve oyun gelişimine bağlı uyarlanmalı ve uygulanmalıdır.

Tortikoliste Fizyoterapi yaklaşımları içinde:

Kasa yönelik  egzersizler

Kas tonusuna ve durumuna bağlı manuplatif yaklaşımlar

Bebeği kucağa alma, uyku  ve taşıma pozisyonlamalarını bakım veren kişiye öğretme

Yaşına ve gelişimine uygun oyunlarla, aktif hareketi geliştirme ve öğretme stratejileri

Ev içi çalışmalar  bulunmaktadır.

Tortikolis ya da boyun eğriliği olarak da bilinen bu durumla karşılaşan ebeveyn; hiç zaman kaybetmeden, kasın tonusu ve boyu bu pozisyona alışmadan, bebeğin motor gelişimini olumsuz etkilemeden, hızla pediatrik fizyoterapist ile görüşerek bebek için çok faydalı ve önemli olan desteği almalıdır.

Pediatrik Fzt. Ayşen KILINÇER ÇOPUR

Duyu Bütünleme Uzmanı

 

Bu sayfayı paylaş: