• (0543) 891 41 35
  • info@yediduyu.com.tr

Yemek Yeme Problemleri ve Duyu Bütünleme

  • 14.12.2020

          Yemek yeme problemlerine  duyu bütünleme terapisi ile en erken dönemde destek sağlamak çocuklar için çok faydalıdır. Çünkü yemek yeme sorunları duysal gelişim aşamalarından; dokunma, görme, tatma, propriosepsiyon, koku ve interoception( acıkma- doyma sinyalleri), hatta işitme duyularının etkileşimi ile bir bütündür. Örneğin nesneleri tanımak  için her şeyi ağzına alan çocuk dokusu, sertliği, ısısı, şekli hakkında bilgilerle donanır, fakat bu dönemin sekteye uğradığı bir çocukta el ve ağız içi hassasiyetle karşılaşabiliriz. Yani duyu bütünleme, yemek yeme problemlerinde bir çok alanı inceleyen ve birlikte çalışan bir terapi şeklidir.

Çocuklarda görülen bazı yemek yeme problemleri:

-Çok az ya da aşırı yemek yeme

-Yemek seçme,

-Çiğnememe,

-Pütürlü gıda yiyememe,

-Farklı tatları ve dokuları denememe,

-Yemeği ağzında uzun süre tutma

Genellikle ek gıdaya geçiş sonrasında  çiğnememe, pütürlü yiyecek yememe, duysal hassasiyetler, yeni ve farklı tatları denememe gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Gelişimsel gecikme, serebral palsi, otizm, duysal uyaran eksikliği, hiperaktivite gibi tanı almış çocuklarda görülebilecek duysal sorunlar da yemek yeme gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir.

Bazı yemek yedirme davranışları doğal duysal gelişimi olumsuz etkilemektedir. Bunlardan bazıları:

-Çocukların  blender ya da sadece sevdiği tatlarla devam etmesi

-Sofraya birlikte oturmama, aileden ayrı saatlerde yemek yemek

-Tertemiz yemek yedirme, ağzının elinin durmadan silinmesi

-Ekran karşısında yemek yemek

-El ile dokunmasına imkan verilmemesi

-Zorla yemek yedirme

-Doyduğu halde yemek yedirme

Bu  gibi nedenlerle erken çocukluk döneminde, kreşlerde yeni tatlara, kokulara, dokulara hassas, hatta bu nedenle bir çok zorlama ile karşılaşmış çocuklarla karşılaşabiliyoruz.

Duyu Bütünleme Terapisi ile ağız içi hassasiyetler,  vücut farkındalığı, açlık-tokluk hissi, farklı dokuların tolerasyonu, çiğnemenin motor ve duysal gelişimi özenle değerlendirilir ve gereken destek verilir..

Böylelikle çocukların denemekten kaçındığı besinleri, zorlamadan, sevdirerek denemeye teşvik etmiş, gelişimlerini desteklemiş ve onlara hep birlikte MUTLU SOFRA deneyimleri sağlamış oluruz.

 

Pediatrik Fzt. Ayşen KILINÇER ÇOPUR

Duyu Bütünleme Uzmanı

 

Bu sayfayı paylaş: